نشــریــه

وبلاگ اجتماعی- مذهبی و تخصصی رسانه

نشــریــه

وبلاگ اجتماعی- مذهبی و تخصصی رسانه

۱۰ نکته درباره تحقق اقتصاد مقاومتی

 

اقتصاد مقاومتی ماهیتاً اقتصادی مردمی است. ضروری است که مردم وارد این عرصه شوند تا از ورود رانت‌خوارها به اقتصاد جلوگیری کنند. اگر ما فضا را برای حضور جوانان مؤمن و خلاّق ایران اسلامی در عرصه‌ی اقتصادی فراهم کنیم، قطعاً تحولات مثبتی را در این عرصه شاهد خواهیم بود.

 برای شناخت بسترها و زمینه‌های تحقق اقتصاد مقاومتی، ابتدا باید به آسیب‌شناسی اقتصاد کشور و موانع و نیازمندی‌های تحقق اقتصاد مقاومتی پرداخت. اولین نیاز این است که مرکزیت و محوریتی برای فعالیت در عرصه‌ی اقتصاد مقاومتی داشته باشیم. فعالان این عرصه باید بتوانند اطلاعات و دستاوردهای خود را در جایی به اشتراک بگذارند. فرماندهی هوشمند و متمرکزی برای هدایت فعالیت‌های این حوزه و شناسایی و آموزش نیروهای مستعد و مناسب برای فعالیت علمی و عملیاتی در این عرصه لازم است.
 
افراد دغدغه‌مند و مراکز تحقیقاتی و اجرایی که به این موضوع ورود کرده‌اند، می‌باید در شبکه‌ای فعال و مؤثر، از فعالیت‌های مهم و مسائل جدید مطلع ‌شوند و سامانه‌ای پویا و هوشمند برای این مسأله وجود داشته باشد. مراکزی چون شورای عالی امنیت ملی که در این موضوع ورود خوبی داشته‌اند، بایستی با عنایت به مسائل فوق در کمک گرفتن از دیگر نیروها پویا و چابک باشند.
 
نیاز دوم آن است که فعالیت در عرصه‌ی اقتصاد مقاومتی نیاز به رصد و دیده‌بانی فضای اقتصادی داخلی و بین‌المللی و نیز گردآوری آمارهای دقیق و ‌روزآمد دارد. بدون این دو، فعالیت برای تحقق اقتصاد مقاومتی امکان ندارد. ضمناً برای این‌که به این دو برسیم، به شاخص‌های بومی نیاز داریم تا میزان مقاومت و آسیب‌پذیری اقتصادمان را بر اساس آنها شناسایی کنیم و بدانیم این اقتصاد ما تا چه اندازه می‌تواند در برابر فشارها مقاومت کند و این سد اقتصادی چه میزان فشار را می‌تواند تحمل کند؟ اقتصاد غربی برای خودش شاخص دارد و ما به شاخص‌های بومی متناسب با این مسائل بومی خودمان نیاز داریم؛ کاری که از جوانان ما به‌خوبی برمی‌آید.
 
مسأله‌ی سوم، ضرورت طراحی یک الگوی مشخص از شیوه‌ی زندگی متناسب با اقتصاد مقاومتی برای عموم مردم و به‌ویژه برای مدافعان انقلاب و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است؛ آنهایی که قائل به صحت و صدق ایده‌ی اقتصاد مقاومتی هستند. یعنی ما چه الگوی مشخصی را برای بدنه‌ای از مردم ارائه می‌دهیم که بدانند نیازها و مقتضیات انقلاب چه نوع سبک زندگی را می‌طلبد؟ ابتدا باید دولت را در سبک اداره‌ی امور و سپس این بخش از مردم را به سبک زندکی متناسب با انقلاب تشویق و تأیید کرد تا بدین‌وسیله سبک زندگی متناسب با مقتضیات انقلاب را در جامعه پُررنگ‌تر کنیم.
 
وقتی یک شیوه‌ی زندگی را بر اساس سه‌گانه‌ی «اعتماد به‌نفس ملی، روحیه‌ی جهادی، و پرهیز از لقمه‌ی حرام» طراحی کردیم، می‌توانیم به کارآمدی آن امیدوار باشیم. توجه به معنویت دینی در این سه‌گانه نقشی اساسی ایفا می‌کند. البته طبیعی است که جنگ نظامی برای مردم ملموس و باورپذیرتر باشد، اما جنگ نرم‌افرازی این‌گونه نیست. بنابراین وجود روحیه‌ی جهادی منبعث از آموزه‌های دینی در آن سبک زندگی بسیار مهم و کلیدی است. وقتی یک شیوه‌ی زندگی را بر اساس سه‌گانه‌ی «اعتماد به‌نفس ملی، روحیه‌ی جهادی، و پرهیز از لقمه‌ی حرام» طراحی کردیم، می‌توانیم به کارآمدی آن امیدوار باشیم. توجه به معنویت دینی در این سه‌گانه نقشی اساسی ایفا می‌کند. البته طبیعی است که جنگ نظامی برای مردم ملموس و باورپذیرتر باشد، اما جنگ نرم‌افرازی این‌گونه نیست. بنابراین وجود روحیه‌ی جهادی منبعث از آموزه‌های دینی در آن سبک زندگی بسیار مهم و کلیدی است. در روایات ما این عبارت وجود دارد که اگر کسى در میدان جنگ نبوده باشد یا در دلش حدیث جهاد نخواند، به گونه‌اى از نفاق زندگى را ترک می‌کند.1
این شور و حماسه‌ی زندگی مقاوم و جهادی را باید به عرصه‌ی عموم علاقمندان انقلاب بکشانیم تا چهره‌ی زندگی را از اتراف و بی‌تفاوتی بزداییم. این مهم باید در نعلیم و تربیت رسمی و غیر رسمی اقتصادی متناسب با انقلاب اسلامی پیگیری شود و ما باید نظام تعلیم و تربیت اقتصادی خاص خودمان را برای مقاومت اقتصادی و جهاد اقتصادی، تبیین و طراحی و سپس اجرا کنیم.
 
بدیهی است اقتصاد مقاومتی بر پایه و اساس سرمایه‌ی معنوی افراد و جامعه استوار است. بدون معنویت و سلامت معنوی، مقاومت شکننده است. مثال مهم اقتصادی در این زمینه، پرهیز از لقمه‌ی حرام است. لقمه‌ی حرام هر الگویی را که از شیوه‌ی زندگی متناسب با اقتصاد مقاومتی ارائه بدهید، بی‌استفاده و بی‌فایده می‌کند.
 
کسی که شکمش از حرام پر باشد، پای هیچ مبارزه و مقاومتی حاضر نخواهد شد. لقمه‌ی حرام مانند یک ویروس کشنده و خطرناک است که ایمنی دستگاه تشخیص و عملکرد افراد را به‌کلی نابود می‌کند. لذا یکی از اهداف اساسی ما باید این باشد که مسیر لقمه‌های حرام و میزان آن را در اقتصاد کشورمان بررسی کنیم و سپس با کانون‌های آن به‌شدت مقابله نماییم.
 
مسأله‌ی چهارم عبارت از این است که نظام آموزشی ما متناسب با اقتصاد مقاومتی عمل ‌کند. کارکرد نظام آموزشی آن است که کودکان و نوجوانان و جوانان یک کشور را متناسب با شرایط و نیازهای تاریخی آن برهه تربیت کند. اما متأسفانه در کشور ما این اتفاق به‌خوبی نمی‌افتد. به یک مثال از عملکرد آمریکا در دشمن‌سازی اشاره می‌کنم.
 
وزارت دفاع آمریکا کتابی را در 400 صفحه منتشر کرده که موضوعات امنیت ملی آمریکا را در آن برشمرده و توضیح داده است. مخاطبان کتاب هم عموماً معلمان دبیرستان‌های آمریکا هستند و از آنها خواسته شده تا ضمن بحث‌های خودشان به این موارد هم اشاره کنند. یعنی آمریکایی که مشکل امنیتی با همسایگان خود ندارد و اساساً خودش بحران ساز برای دیگران است، با استفاده از نظام آموزش و پرورش خود کاری کرده که در ذهن جوانان و نوجوانان این کشور همواره دغدغه‌ی امنیت اقتصادی و دشمنان اقتصادی مطرح باشد.
 
حال این سؤال مطرح است که نظام آموزشی ما چه اندازه به دنبال جهادی بارآوردن مخاطبان خویش است و آیا اصلاً فکری برای این‌ دارد که فرزندان این مرز و بوم را جهادگر باربیاورد؟! ما نیاز داریم که از سطح پیش‌دبستان برای این مسأله برنامه داشته باشیم. ما به شعر و داستان و کاریکاتورهایی احتیاج داریم که کودکانمان را به این سمت هدایت کنیم. بنابراین توجه به نظام آموزشی و تربیتی در این عرصه بسیار مهم است.
 
مورد پنجم هم درباره‌ی نظام رسانه‌ای و تبلیغاتی ما برای رواج آموزه‌های اقتصاد مقاومتی است. ما به نظام تبلیغاتی هماهنگ و منسجمی احتیاج داریم که بتواند این آموزه‌ها را از طریق رسانه‌های رسمی و غیر رسمی مختلف، به‌خوبی و در بسته‌بندی‌های مناسب به مردم عرضه کند؛ همان‌گونه که در دوران دفاع مقدس به هر حال دستگاه‌هایی مسئول کاری شبیه این کار بودند و برای آن فکر می‌کردند. بنابراین ما باید از ظرفیت همایش‌ها، سخنرانی‌ها، اینترنت، شبکه‌های تلویزیونی و رادیویی و حتی مجالس مذهبی و هیئات برای رسیدن به این مقصود استفاده کنیم.
 
مسأله‌ی ششم، امکان واکنش سریع نظام اقتصادی ما در برابر حملات اقتصادی است؛ این‌که چقدر توان واکنش به کنش‌ها و حملاتی را داریم که به نظام اقتصادی ما وارد می‌شود و چقدر می‌توانیم در این واکنش سریع استقامت داشته باشیم. اگر بحرانی پیش بیاید، تا چه میزان می‌توانیم مصارف کشور را پایین بیاوریم؟ مردم تا چه اندازه و در چه مدتی می‌توانند خودشان را با این تغییرات هماهنگ کنند؟ قوت‌های ما در این زمینه می‌باید تکمیل و ضعف‌هایمان ترمیم شوند.
 
مسأله‌ی هفتم، ایفای نقش پررنگ مردم در اقتصاد مقاومتی است. اقتصاد مقاومتی ماهیتاً اقتصادی مردمی است. دوباره به تعاریف ابتدای بحث برمی‌گردیم؛ اگر قرار باشد ما اقدام به نهادسازی‌های موازی در اقتصاد مقاومتی کنیم، هیچ لزومی ندارد که این نهادسازی را دولت انجام دهد، بلکه ضروری است که مردم وارد این عرصه شوند تا از ورود رانت‌خوارها به اقتصاد جلوگیری کنند.
 
الان که بحث تحریم‌ها و مشکلات مبادله‌ی پول مطرح است، نهادهای اقتصادی مردمی و سازمان‌های مردم‌نهاد می‌توانند نقش بسیار پررنگ و تعیین‌کننده‌ای داشته باشند. اگر ما فضا را برای حضور جوانان مؤمن و خلاّق ایران اسلامی در عرصه‌ی اقتصادی فراهم کنیم، قطعاً تحولات مثبتی را در این عرصه شاهد خواهیم بود.
 
اقتصاد مقاومتی بر پایه و اساس سرمایه‌ی معنوی افراد و جامعه استوار است. بدون معنویت و سلامت معنوی، مقاومت شکننده است. مثال مهم اقتصادی در این زمینه، پرهیز از لقمه‌ی حرام است. لقمه‌ی حرام هر الگویی را که از شیوه‌ی زندگی متناسب با اقتصاد مقاومتی ارائه بدهید، بی‌استفاده و بی‌فایده می‌کند. کسی که شکمش از حرام پر باشد، پای هیچ مبارزه و مقاومتی حاضر نخواهد شد. لقمه‌ی حرام مانند یک ویروس کشنده و خطرناک است که ایمنی دستگاه تشخیص و عملکرد افراد را به‌کلی نابود می‌کند.
در زمان جنگ جهانی دوم، اقتصاددان‌های معروف آمریکا در واحد اقتصادی وزارت دفاع این کشور برنامه‌ریزی کردند که چگونه می‌توانند از شرایط موجود و ظرفیت‌های مردمی برای جنگ استفاده کنند. امروز ما نیاز داریم که یک بار مهارت‌های مردم خودمان را کاملاً رصد کنیم تا دریابیم که در روز مبادا مهارت چه کسانی برای این کشور به کار می‌آید و اگر کسانی چند مهارت دارند، کدام مهارتشان در اولویت استفاده قرار دارد.
 
به گمان من برای این‌که عملیات جهاد اقتصادی ما موفق باشد، باید بازیگران اصلی این اقتصاد را نه به صورت کلی، که کاملاً جزئی تعیین کنیم. یعنی تقسیم‌بندی خود را از حالت مردم و مسئولین به یک تقسیم‌بندی تخصصی تبدیل کنیم که شامل اساتید دانشگاه، اساتید حوزه، دانشجویان، طلاب، دانش‌آموزان، معلمان و زنان خانه‌دار و همه‌ی اقشار دیگر بشود.
 
مسأله‌ی هشتم، لزوم توجه و دلجویی و حمایت دولت از فعالان اقتصادی است. اگر دولت در شرایط عادی از فعالان اقتصادی و از کشاورزان و کارگران و کارمندان حمایت کند، آن وقت می‌تواند انتظار داشته باشد که آنها هم در روز مبادا به کمک کشور بیایند. اما اگر دولت آنها را رها کند و به مشکلات آنها اهمیتی ندهد و فقط به فکر خود باشد، دیگر توانی برای مقاومت در این اقشار نمی‌ماند که بخواهند در روز مبادا مقاومت کنند؛ چنان‌چه حضرت امیرالمؤنین علیه‌السلام در نامه‌شان به مالک اشتر به این معنا اشاره کرده‌اند.
 
نکته‌ی نهم، تحرک دستگاه دیپلماسی کشور برای فعال کردن ظرفیت‌های بالقوه و فرصت‌های جهانی در اقتصاد مقاومتی است. اقتصاد مقاومتی در شبکه‌ای پویا از اقتصاد جهانی معنادار می‌شود و کشف و بکارگیری و ساخت ظرفیت این شبکه برعهده‌ی ماست. جهانی شدن اقتصاد موجب شده تا مقاومت اقتصادی نیز تعاریف جدید به خود بگیرد، لذا ما نیازمند بازیگرانی خاص در عرصه‌ی اقتصاد جهانی و بازی در لایه‌های مختلف آشکار و پنهان آن هستیم.
 
همچنین لازم است تا گردآوری و استفاده از تجارب اقتصادی دیگر کشورها در زمینه‌های مشابه را مجدانه پیگیری کنیم. به هر حال ممکن است هر کشوری در یک برهه‌ای با مشکلات اقتصادی مواجه بوده باشد؛ اگر دستگاه دیپلماسی کشور این تجربیات را گردآوری کند و در اختیار فعالان و محققان اقتصادی بگذارد، این مسأله برای اقتصاد کشور بسیار راهگشا خواهد بود.
 
نکته‌ی دهم و پایانی، لزوم تبدیل بحث اقتصاد مقاومتی به گفتمان رایج در دانشگاه‌ها، مراکز علمی و مجامع مذهبی است. همین صحبت کردن و گفت‌وگو پیرامون این موضوع و توجه به ابعاد مختلف آن، در سرعت حرکت به سمت تحقق اقتصاد مقاومتی تأثیری بسزا خواهد داشت. این مسأله باید در کلاس‌های درس و پروژه‌های علمی از محققان و نخبگان خواسته شود و از سوی استادان اقتصاد که درد دین دارند یا حداقل آزاده و میهن‌دوست هستند، جدی گرفته شود.
 
مجموعه‌ی این مطالب، درآمدی بود بر مسأله‌ی اقتصاد مقاومتی برای آغاز بحث‌های علمی. البته مطالب هر بند نیازمند تفصیل و نقشه‌ی راهی مشروح است که با پیگیری دستگاه‌های مسئول در هر بخش، ان‌شاالله ادامه می‌یابد.
 
دکتر عادل پیغامی، استاد اقتصاد و عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق علیه‌السلام،
 
منبع:پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله‌العظمی سیدعلی خامنه‌ای (مد‌ظله‌العالی)

بیداری اسلامی

 

مطالعه بیداری اسلامی و بررسی و تجزیه و تحلیل آن از مدت‌ها پیش در دستور کار قدرت‌هایی قرار گرفته که از آن احساس بیم و هراس داشته‌اند و هم اینان برای فهم و شناساسی بیداری اسلامی و یافتن راه‌های مقابله با این حرکت در تلاش هستند که این پیشرفت و بیداری امت اسلام در جهان را سرکوب و خاموش کنند که بتوانند بر آنها حکومت نمایند .

 

 

 

مقام معظم رهبری:

خیزش­‌ها و اعتراضات مردمی اخیر که جهان عرب را فرا گرفته،‌ باعث ایجاد تحول و تغییراتی در سطح کشورهای منطقه شده است. این اعتراضات در  بعضی از کشورها از جمله لیبی‌، مصر‌ و تونس باعث تغییر ساختار قدرت و برکناری حکام شده  و در بحرین و یمن نیز پایه‌های حکومت را سست گردانیده است. بی‌شک این حرکت بیداری اسلامی‌، انگیزه‌ها و علل گوناگونی دارد‌ که در به حرکت درآوردن مردم موفق بوده است و ما در این مقاله به آن علل به صورت مختصر می­‌پردازیم.

هر انقلابی در مسیر خود با چالش­‌هایی مواجه است‌ که اگر به آنها پرداخته نشود و مغفول بماند‌ می­‌تواند مانعی بر سر راه انقلاب باشد و حتی آن را از مسیر درست خود منحرف کند‌. پس شناخت چالش­‌ها و راه‌های برون رفت از آن می­‌تواند‌ خیلی مفید باشد. مقام معظم رهبری با روشنگری و دقت خود‌ بارها توطئه‌ی دشمنان را نقش بر آب کردند. ایشان با پیگیری دقیق حوادث و اتفاقاتی که در جهان اسلام رخ می­‌دهد‌، سخنان و راهکارهایی را به مردم بیان فرمودند که قطعاً می­‌تواند راه­گشای آنان در ادامه‌ی مسیر باشد.

پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب در پی حادثه زلزله در آذربایجان

حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پی حادثه تلخ زلزله در منطقه شمال غرب کشور با صدور پیامی برای خسارت دیدگان و بازماندگان این حادثه صبر و اجر مسالت کردند.

متن پیام به این شرح است:
 
بسم الله الرحمن الرحیم
حادثه ی تلخ زلزله ی آذربایجان مایه ی اندوه عمیق گردید. رحمت خداوند بر درگذشتگان و شفای عاجل برای مصدومان و صبر و اجر برای بازماندگان و خسارت دیدگان را از خداوند متعال مسألت میکنم.
لازم است مسئولان محترم و عموم ملت عزیز مساعی خود را برای کاهش آلام این عزیزان به کار برند.
والسلام علیکم و رحمه الله
 
سیّدعلی خامنه ای
22/مردادماه/1391

اذا زلزلت الارض زلزالها ....

 

 

هم وطنم تسلیت . . .

حکایت

حکایتی بشنوید اندر آنچه زمین را بر قارون مسلط گردانید

به موسی خطاب آمد:  

ای موسی!  

فرعون ما را آزرد و قارون تو را ، ما زمین را بر قارون مسلط گردانیدیم نه بر فرعون تا جهانیان بدانند که نزد ما آزار دل دوستان ما بزرگتر از ادعای خدایی فرعون است.      

                                                     سلک سلوک، ص 95 

  

خطبه پیامبر اکرم (ص) در تمسک به ثقلین

خطبه پیامبر اکرم(ص) در تمسک به ثقلین  

 شیخ‌ صدوق‌ محمّد بن‌ علیّ ابن‌ بابویه‌ قمّی‌ با اسناد خود از حسین‌ بن‌ یزید بن‌ عبد علی‌ از عبدالله‌ بن‌ حسن‌ از پدرش‌ از حضرت‌ امام‌ حسن‌ علیه‌السّلام‌ روایت‌ کرده‌ است‌ که‌ روزی‌ حضرت‌ رسول‌ اکرم‌ صلّی‌ الله‌ علیه‌ وآله‌ وسلّم‌ در میان‌ مردم‌ خطبه‌ خواندند و بعد از حمد و ثنای‌ خدا گفتند: ای‌ مردم‌! گویا زمان‌ مرگ‌ من‌ نزدیک‌ شده‌ و باید دعوت‌ حقّ را اجابت‌ کنم‌،  

وَ إِنی‌ تَارِکٌ فِیکُمُ الثَّقَلَیْنِ کِتابَ اللهِ وَ عِتْرَتِی‌ أَهْلَ بَیْتِی‌، أَما إن‌ تَمَسَّکُتُمْ بِهِما لَنْ تَضِلُّوا، فَتَعَلَّمُوا مِنْهُم‌ وَ لاَ تُعَلِّمُوهُم‌ فَإنَّهُمْ أَعْلَمُ مِنکُمْ. لاَ تَخْلُو الارضُ مِنْهُمْ وَ لَوْ خَلَتْ لانْساخَتْ بِأهْلِهِا.  

«و من‌ در میان‌ شما دو چیز پر اهمیّت‌ و گران‌ قیمت‌ باقی‌ می‌گذارم‌: کتاب‌ خدا و عترت‌ من‌ که‌ اهل‌ بیت‌ من‌ هستند. ای‌ مردم‌ تا وقتی‌ که‌ شما به‌ آن‌ دو تمسّک‌ جستید ابداً گمراه‌ نخواهید شد. شما از اهل‌ بیت‌ من‌ دانش‌ را بیاموزید و به‌ آنها چیزی‌ یاد ندهید و تعلیم‌ نکنید، آنها از شما داناترند. هیچگاه‌ زمین‌ از آنها خالی‌ نخواهد بود، و اگر فرضاً خالی‌ شود تمام‌ اهل‌ خود را در کام‌ خود فرو خواهد کشید». و سپس‌ فرمود:

 اللهُمَّ إنِّی‌ أعْلزمُ أنَّ العِلْمَ لاَیَبِیدُ وَ لاَ یَنْقَطِعُ وَ أنَّکَ لاَ تُخْلِی‌ الارضَ مِن‌ حُجَّةٍ لَکَ عَلَی‌ خَلْقِکَ ظاهرٍ لَیْسَ بِالمُطاعِ أَوْ خائِفٌ مُغْمُورٍ کَیلا تَبْطُلَ حُجَّتُکَ وَ لاَ تَضِلَّ أولِیاؤکَ بَعْدَ إذ هَدَیْتَهُمْ أُولَئِکَ الاقَلُّونَ عَدَداً الاَعظَمُونَ قَدْراً عِندَ اللهِ.

 «بار پروردگارا من‌ می‌دانم‌ که‌ هیچگاه‌ عِلم‌ خراب‌ و نابود نخواهد شد و هیچگاه‌ تو زمین‌ را از حجّت‌ خالی‌ نخواهی‌ گذارد یا حجّت‌ ظاهری‌ که‌ مردم‌ فرمان‌ او را نپذیرند یا حجّت‌ باطنی‌ که‌ پیوسته‌ در غیبت‌ و خوف‌ بسر برد برای‌ آنکه‌ حجّت‌ تو باطل‌ نگردد و اولیای‌ تو از بندگانت‌ گم‌ و گمراه‌ نشوند و پس‌ از هدایت‌، بی‌ مربّی‌ و سرپرست‌ نمانند، چقدر تعداد آنها کم‌ و قدر و منزلت‌ آنها در نزد خدا بزرگ‌ است‌».

 چون‌ خطبه‌ تمام‌ شد و از منبر به‌ زیر آمد عرض‌ کردم‌: ای‌ رسول‌ خدا مگر تو حجّت‌ خدا بر جمیع‌ بندگان‌ او نیستی‌؟ فرمود: ای‌ حَسَن‌ خدا می‌گوید:  

«إِنَّمَا أَنتَ مُنذِرٌ وَ لِکُلِّ قَوْمٍ هَادٍ» فَأنَا المُنذِرُ وَ عَلِیٌّ الهَادی‌.  

«ای‌ پیغمبر تو اعلان‌ کنندة‌ به‌ توحید و به‌ شریعت‌ خدا هستی‌ و برای‌ هر جمعیّتی‌ رهبر و راهنمائی‌ خواهد بود. من‌ دعوت‌ کنندة‌ به‌ خدا و ترساننده‌ از عذاب‌ او هستم‌، و علیّ بن‌ أبیطالب‌ رهبر و راهنماست‌. من‌ گفتم‌: ای‌ رسول‌ خدا شما گفتید هیچگاه‌ زمین‌ از حجّت‌ تهی‌ نخواهد شد. حضرت‌ فرمود: بله‌، علیّ بن‌ أبیطالب‌ حجّت‌ خدا بر خلق‌ و امام‌ است‌ بعد از من‌ و پس‌ از او حجّت‌ و امام‌ تو هستی‌، و حجّت‌ و امام‌ و جانشین‌ بعد از تو حسین‌ است‌. و خداوند لطیف‌ و خبیر به‌ من‌ خبر داده‌ است‌ که‌ از صُلب‌ حسین‌ فرزندی‌ خارج‌ شود که‌ نام‌ او علی‌ هم‌ نام‌ جدّش‌ خواهد بود، چون‌ حسین‌ از دنیا برود علی‌ فرزندش‌ بر منصب‌ امامت‌ بنشیند و او حجّت‌ و امام‌ مردم‌ بعد از پدرش‌ خواهد بود و از صلب‌ علی‌ فرزندی‌ برون‌ آید که‌ هم‌ اسم‌ من‌ است‌ و از همة‌ مردم‌ به‌ من‌ شبیه‌تر است‌، عِلم‌ او عِلم‌ من‌ است‌ و حُکم‌ او حُکم‌ من‌ است‌، او امام‌ و حجّت‌ بعد از پدرش‌ خواهد بود و خداوند فرزندی‌ را از صلب‌ محمّد بیرون‌ آورد که‌ اسمش‌ جعفر است‌ از همة‌ مردم‌ راستگوتر و راست‌ کردارتر، او امام‌ و حجّت‌ بعد از پدرش‌ خواهد بود و خداوند از صلب‌ جعفر فرزندی‌ خارج‌ کند که‌ اسمش‌ موسی‌ است‌ هم‌ نام‌ موسی‌ بن‌ عمران‌، مقام‌ عبودیّت‌ او از همة‌ مردم‌ شدیدتر است‌، او امام‌ و حجّت‌ بعد از پدرش‌ خواهد بود و خداوند از صلب‌ موسی‌ فرزندی‌ خارج‌ کند که‌ نامش‌ علی‌ است‌، معدن‌ عِلم‌ و محلّ حکمت‌ است‌، او امام‌ و حجّت‌ بعد از پدرش‌ خواهد بود خداوند از صلب‌ محمّد فرزندی‌ خارج‌ کند که‌ نامش‌ علی‌ است‌، او امام‌ و حجّت‌ خدا بعد از پدرش‌ خواهد بود و خداوند از صلب‌ علی‌ فرزندی‌ پدید آورد که‌ نامش‌ حسن‌ است‌، او امام‌ و حجّت‌ خدا بعد از پدرش‌ خواهد بود و خداوند از صلب‌ حسن‌ به‌ وجود آورد قائم‌ آل‌ محمّد را، او امام‌ و حجّت‌ بر شیعیان‌ و روشن‌ کنندة‌ نور معرفت‌ در دل‌ دوستان‌ و اولیای‌ خود خواهد بود، غیبتی‌ خواهد نمود که‌ کسی‌ او را نمی‌بیند، جمعیّت‌ بسیاری‌ از تمسّک‌ به‌ او بر می‌گردند و جمعیّت‌ دیگری‌ بر امامت‌ او استوار می‌مانند، می‌گویند:  

وعدة‌ ظهور کِی‌ خواهد بود اگر شما راست‌ می‌گوئید:  

وَ لَوْ لَمْ یَکُنْ مِنَ الدُّنیا إلاّ یَوْمٌ وَاحِدٌ لَطوَّلَ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ ذَلِکَ الیَوْمَ حَتَّی‌ یَخْرُجَ قائِمُنا فَیَمْلا الارضَ قِسْطاً وَ عَدلاً کَما مُلِئتُ ظُلماً وَ جَوراً، فَلاَ تَخولُوا الارضُ مِنکُمْ، أعطاکُمُ اللهُ عِلمی‌ وَ فَهْمِی‌، وَ لَقَدْ دَعَوْتَ اللهَ تَبَارَکَ وَ تَعالیَ أَن‌ یَجْعَلَ العِلْمَ وَالفِقْهَ فی‌ عَقِبی‌ وَ عَقِبِ عَقِبی‌ وَ فی‌ زَرْعی‌ وَ زَرْعِ زَرْعی‌. (ر.ک به «غایة‌ المرام‌» ص‌ 236، حدیث‌ یازدهم‌، و «تفسیر برهان‌» ج‌ 1، ص‌ 517 و ص‌ 518) و اگر از مدّت‌ عمر دنیا باقی‌ نمانده‌ باشد مگر یک‌ روز خداوند آن‌ روز را به‌ قدری‌ طولانی‌ خواهد کرد تا به‌ قدری‌ که‌ قائم‌ ما ظهور کند و جهان‌ را پس‌ از ظلم‌ و جور به‌ عدل‌ و داد مبدّل‌ سازد. زمین‌ از شما حجّتهای‌ الهیّه‌ خالی‌ نخواهد ماند، خداوند عِلم‌ من‌ و درایت‌ مرا به‌ شما عنایت‌ کرده‌ است‌. من‌ از خدا خواسته‌ام‌ که‌ عِلم‌ و فَهم‌ را در اولاد من‌ و اولاد اولاد من‌ قرار دهد، و در کِشت‌ من‌ و کِشتة‌ حاصلة‌ از کشت‌ من‌ بنهد».

 باری‌ این‌ حدیث‌ شریف‌ حاوی‌ نکاتی‌ است‌ که‌ باید اجمالاً در هر یک‌ از آنها دقّت‌ نمود.

روایت خوبان

یکی را گفتند : عالم ترین خلق کیست؟  

گفت : بنده نافرمان هراسان .

گفتند: جاهل ترین خلق کیست؟  

گفت : مطیع بی باک.

آری نتیجه بی باکی عداوت است و ثمره هراسانی محبت و در نظر گوهرفروشان گوهر حقیقت در دو عالم ، گوهری گرانبهاتر از محبت نیست .

 

                                                                 سلک سلوک ،ص 94 

 

                

تاکید قاطع چین بر حمایت از سوریه


به نقل از روزنامه چاینا دیلی، چین دوباره بر مخالفت خود با استفاده از نیروی نظامی در سوریه مخالفت کرد و از کشورهای غربی خواست به جای سرزنش دیگر کشورها سیاست‌ها و انگیزه‌های خود را مورد بازنگری قرار دهند.


"وانگ کجیان" معاون دپارتمان غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت خارجه چین گفت: چین به حمایت خود از راه حل مسالمت آمیز و سیاسی در سوریه ادامه می‌دهد و همچنان با مداخله خارجی مخالف است.
 
وی تصریح کرد: ما نباید به راحتی پنجره راه حل سیاسی بحران سوریه را ببندیم و اجازه دهیم که مداخله نظامی صورت بگیرد.

وی گفت: آتش بس فوری باید اولویت حل این مساله برای هر دوطرف باشد.

وانگ افزود: چین از هر راه حلی که در آن به منافع مردم سوریه احترام بگذارد حمایت می‌کند و خواسته کشورهای عربی و اتحادیه عرب برای حل هرچه سریعتر بحران سوریه را درک می‌کند.

وی از دولت سوریه هم خواست که به خواست مردم کشورش پاسخ دهد و تاکید کرد که آینده و هدف سوریه باید به وسیله مردم سوریه و به صورت مستقل تعیین و مشخص شود.

روز جمعه چین و روسیه به قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل که توسط عربستان و با حمایت غرب تنظیم و ارائه شده بود رای منفی دادند.

بعضی از کشورها از مواضع چین و روسیه در مجمع عمومی انتقاد کردند.

وانگ در این زمینه گفت: کشورهایی که از مواضع چین در مورد سوریه انتقاد می‌کنند دارای منافع ژئوپلیتیک خاصی در سوریه هستند. این کشورها تلاش می‌کنند با راه حل سیاسی مقابله کنند و آن را به شکست بکشانند.

خطبه 149 نهج البلاغه - پیش از شهادت

 

اى مردم! هر کس مرگى را که از آن گریزان است- به هنگام فرار- خواهد دید.  

دوران زندگى انسان، میدان رانده شدن اوست در جهان، و گریختن از مرگ، رسیدن است بدان. چند که روزگار را از این سو بدان سو راندم، و به خاطر دانستن این راز پوشیده اش کاواندم، خدا نخواست، جز آنکه آن را بپوشاند، هیهات که این علمى است نهفته - که هیچکس آن را نداند- اما وصیت من: خدا! چیزى را شریک او میارید و محمد (ص) ! سنت او را ضایع مگذارید! این دو ستون را بر پا بدارید و این دو چراغ را افروخته نگهدارید، و نکوهشى بر شما نیست مادام که پراکنده نیستید و پایدارید.  

هر کس به اندازه توان خود بکوشد، و بر نادانان آسان گیرد و مخروشد، که پروردگارتان مهربان است و دینتان راست، و امام شما داناست.  

من دیروز یار شما بودم و امروز براى شما مایه پند و اعتبار، و فردا از شما جدا و به کنار. خدا مرا و شما را بیامرزاد! اگر پاى در این لغزشگاه بر جاى ماند که هیچ، و اگر بلغزد- و مرگ در رسد، شیوه روزگار است و روزگار ناپایدار است-.  

ما در سایه شاخساران و وزشگاه بادهاى وزان و زیر سایه ابرهاى گران به سر بردیم که توده هاى آن در فضا نابود گردید و نشانه هاى آن در زمین ناپدید، و من براى شما همسایه اى بودم، که چند روزى تنم مجاورتان گردید، و به زودى از من کالبدى خالى خواهید دید. آرام پس آنکه در جنبش بود، و خاموش، از آن پس که گفتگو مى نمود. پس پند دهد شما را آرمیدن من، و از گردش افتادن دیدگانم، و بى جنبش ماندن پاها و دستانم، که این براى پندپذیران بهتر است از گفتار رسا، و سخن شنیدنى و شیوا.  

شما را بدرود مى گویم، بدرود کسى که آماده دیدار است- و دیدارش با پروردگار است-.  

فردا که جاى من خالى ماند، و دیگرى بر آن نشست، راز درونم را خواهید دانست و اینکه چه کسى را دادید از دست.

کتابخانه دیجیتال

یک کتابخانه دیجیتالی برای مربیان علوم کامپیوتری

کتابخانه دیجیتالی که ما در توسعه آن کمک کردیم با عنوان "The Computing Laboratory Repository"

نامگذاری شده است. این کتابخانه بوسیله [1]"SIGCSE" از [2]"ACM" پایه گذاری شده است. این مخزن مجموعة مواد آزمایشگاهی که بوسیلة مربیان علوم کامپیوتر برای توسعه و بهبود برنامه درسی فراهم آمده است را پشتیبانی می کند. این سایت  

(http://spring field.Tcnj.edu:8000/~compsci/index 2.html)

 

در حال حاضر واگذاری چکیده های آزمایشگاه را بصورت پیوسته (on line) حمایت کرده و اجازه بازیابی از طریق جستجوی کلید واژه ای را می دهد. در حال حاضر دو بخش مجزا برای کتابخانه دیجیتال ما وجود دارد: بخشهای "مرور شده توسط همتایان" (Peer-Reviewd) و "مرور شده توسط سردبیر" (editorreviewd). بخش مرور شده توسط همتایان شامل آزمایشگاهای on-line می باشد که توسط گروهی از منتقدین اهل فن داوری شده است. بخش مرور شده توسط سردبیر نیز شامل آزمایشگاههای on-line می باشد، اما این آزمایشگاهها فقط توسط سردبیر سایت مرور شده اند.

گروه کاری SIGCSE که بر روی آزمایشگاههای بسته کار می کند نیازهای اولیه برای مخزن آزمایشگاه را در تابستان 1995 شرح داده است. بعد از آن کار در زمینه ارائه راهبردهایی برای گسترش واگذاری و افزایش دسترس پذیری کتابخانه ادامه پیدا کرده است.

 

طراحی و اجرا

ملزومات

     یکی از مطالب اولیه طراحی به هنگام ایجاد یک کتابخانه دیجیتالی فراهم آوردن لیستی از ملزومات سطح بالا می باشد. این لیست شامل موارد زیر می شود: چه نوع اطلاعاتی کتابخانه در بر خواهد داشت، این اطلاعات چگونه تولید خواهند شد، چه مخاطبینی برای این اطلاعات انتظار می رود و داده ها چگونه در دسترس قرار خواهند گرفت. در مورد پروژه ما می خواستیم یک مخزن برای آزمایشگاههای علوم کامپیوتر ایجاد کنیم. مربیان از سراسر دنیا قادر خواهند بود وب سایت را ملاقات کنند و اطلاعاتی که در مورد آزمایشگاههایی که در کلاسهای درسشان از آن استفاده می کنند بدست آورند. با این تعریف می بینیم که: اطلاعات برای کتابخانه باید از طریق واگذاری پیوسته (on line) جمع آوری شود، مخاطبین مورد انتظار، مربیان علوم کامپیوتری در سراسر دنیا می باشند، و داده ها باید از طریق وب قابل دسترسی باشند. تمام این مطالب در گسترش یک کتابخانه دیجیتال باید در نظر گرفته شود. قبل از آنکه شروع به طراحی تفصیلی و گسترش کتابخانه شود، باید یک طرح روشن ارائه شود.

 

سخت افزار- کامپیوتر شخصی یا یونیکس

مطلب مهم دیگری که نیاز است قبل از گسترش سایت ارزیابی شود مکان ذخیره کتابخانه دیجیتالی می باشد. سرور وب باید به اینترنت دسترسی داشته باشد، فضای دیسک سخت وسیع داشته باشد و توانایی مواجهه با بار دسترسی مورد انتظار را داشته باشد، ترجیحاً کامپیوتر باید یک اتصال T1 یا اتصال بهتری به اینترنت داشته باشد. این امر به استفاده کنندگان امکان دسترسی سریعتر را خواهد داد. اگر از یک PC استفاده می شود، باید یک پنتیوم با سرعت حداقل100 MHz باشد، سرعتی مشابه برای ماشینهای UNIXپیشنهاد می شود. همچنین فضای دیسک سخت زیاد برای مواد کتابخانه ای توصیه می شود. ما حداقل MB 100 فضای دیسک سخت خالی توصیه می کنیم. این به کتابخانه شما فضای زیادی را برای توسعه و گسترش می دهد.

وقتی یک معماری خاص انتخاب شد، آنگاه باید یک سرور وب انتخاب شود. کسانیکه PC را انتخاب کرده اند، معمولاً از ویندوز NT استفاده می کنند. دوتا از مشهورترین سرورهای وب برای این سیستم عامل Microsoft Information Server و Netscpe Enterprise Server می باشند. اگر یک ماشین UNIX انتخاب شده است، یکی از چندین سرورهای مجانی وب می تواند از شبکه بارگذاری شود مثل NCSA HTTPd web Server انتخاب اینکه چه سخت افزار و نرم افزاری مورد استفاده قرار گیرد از تصمیم گیریهای مهم است. بسیاری از مردم فکر می کنند ماشینهای UNIX قابل اطمینان تر از PCها باشند. در ضمن نرم افزارهای ماشینهای یونیکس سالهاست که استفاده می شوند و بنابراین خوب آزمایش شده اند،‌ در حالیکه نرم افزارهای PC نسبتاً جدید هستند. ما استفاده از ماشین یونیکس در اتصال به یک خط T1 را انتخاب کردیم به خاطر قابلیت اطمینان و اعتماد و سرعت بالای این ترکیب. در حال حاضر از ایستگاه کاری SUN Ultra که Sun OS 5.6 را راه اندازی می کند استفاده می کنیم. همچنین استفاده از SUN Sparc که Sun OS 5.5.1 راه اندازی می کند را تجربه کرده ایم.

 

ذخیره- پایگاه داده ها یا ساخت بایگانی

تصمیم گیری بزرگ بعدی آن است که فایلهای کتابخانه دیجیتالی چگونه ذخیره شوند. چندین انتخاب امکان پذیر است. دو تا از روشهای ممکن استفاده از پایگاه داده ها و ایجاد یک دایرکتوری ویژه و ساخت بایگانی می باشد. چندین پایگاه داده برای انتخاب وجود دارد مانند oracle و MSQL و میکروسافت اکسس (Microsoft Access). اگر شما از یک PC استفاده می کنید Access احتمالاً‌ پایگاه داده انتخابی خواهد بود، چرا که خیلی سازگار با NT می باشد. Oracle انتخاب خوبی برای پایگاه داده ها بر روی ماشینهای UNIX می باشد چرا که خیلی قابل اطمینان و نسبتاً قابل انعطاف می باشد. در هر حال بعضی مشکلات وجود دارد که برخاسته از استفاده از پایگاه داده ها می باشد. مشکل اصلی نقص قابلیت انعطاف پذیری پایگاه داده می باشد. بعد از آنکه یک پایگاه داده ایجاد شد، اگر لازم باشدکه یک فیلد جدید اضافه شود، لازم است که یک پایگاه داده جدید ساخته شود. بر روی تعدادی از سیستم ها، انتقال داده ها از پایگاه قدیمی به پایگاه جدید مشکل و وقت گیر خواهد بود.

ما ایجاد دایرکتوری ویژه و ساخت بایگانی را بجای استفاده از از پایگاه داده ها انتخاب کردیم. این فایل شامل اطلاعات درباره آزمایشگاه از قبیل نام نویسنده، عنوان آزمایشگاه، موضوع آزمایشگاه و اطلاعات مربوط دیگر می باشد. ما برای هر آزمایشگاه بطور فعال یک دایرکتوری ساختیم که نام آن از نام نویسنده و عنوان آزمایشگاه درست شده است. این کار به ما در مورد نام دایرکتوری واحد برای هر آزمایشگاه اطمینان می داد و نیز با استفاده از کدهای قطعه قطعه که در زبان PERL  نوشنه شده است می تواند این کار انجام گیرد.

تمام فایلهای مربوط به هر آزمایشگاه در دایرکتوری مناسب ذخیره می شود. این طراحی قابل انعطاف تر از استفاده از پایگاه داده ها می باشد. برای مثال: فیلدهای جدید فقط با تغییر اسکریپت CGI می تواند اضافه شود.

مثالی از ساخت دایرکتوری که ما ایجاد کردیم در زیر نشان داده شده است. توجه کنید که نام دایرکتوری مرکب از نام نویسنده و عنوان آزمایشگاه می باشد. در این دایرکتوری فایلی وجود دارد که شامل چکیده آزمایشگاه می باشد و نیز فایلهای مرتبط دیگر

قابلیت دسترسی ـ Java یا HTML استاندارد/ وضوح بالا یا وضوح پایین

    موضوع مهم بعدی قابلیت دسترسی (accessibility) کاربران می باشد و این شامل تصمیم گیری در مورد مخاطبین هدف می باشد. باید تعیین شود که آیا وب سایت باید بوسیله هر کس بدون توجه به اختصاصات سیستم یا تنها بوسیله کاربرانی با سخت افزار و نرم افزار پیشرفته قابل دسترسی باشد. با پیشرفتهای کامپیوتر، در حال حاضر اختلافات زیادی بین سرعت ارتباط استفاده کنندگان وجود دارد. طیف کامپیوترها از آنهایی که با مودمهایی با سرعت 9600bps استفاده می کنند تا کامپیوترهایی که مستقیماً‌ به یک خط T3 وصل شده اند متغیر است. این یک مشکل است چرا که می تواند بر تعداد گرافیکهایی که بطور معقول باید در وب سایت باشد تاثیر بگذارد. برای کامپیوترهایی با سرعت ارتباط خیلی کند،‌ گرافیکها می توانند باعث رنجش کاربر شوند و باعث روبرگردانی کاربر از سایت شوند.

برای غلبه بر این مشکل ما تصمیم گرفتیم دو قسمت مجزای با وضوح بالا (High – resolution) و وضوح پایین (Low-resolotion) برای سایت وب خودمان طراحی کنیم. بخش وضوح پایین شامل صفحات وب HTML 2.0 بدون گرافیک می باشد. همچنین Java یا Java Script یا تصاویر در این صفحات وجود ندارد. این صفحه باندازه کافی سریع بارگذاری می شود که از طریق تمام ارتباطات قابل استفاده باشد و نیز می تواند از طریق جستجوگرهایی که فقط متن را شامل می شوند (Text only browser) مانند Lynx مشاهده شود. ما همچنین یک سایت پیشرفته تر با وضوح بالا ایجاد کردیم که شامل تصاویر، گرافیکها و Java script می شود. این از جهت بصری جذاب تر است و خیلی عملکردی تر؛ اما در هر حال محتوا مانند بخش با وضوح پایین می باشد.

 

موتور جستجو- برای خودتان بنویسید یا تجاری

قسمت مهم هر کتابخانه دیجیتال موتور جستجو می باشد. گزینه های مختلف زیادی وجود دارد که از بین آنها انتخاب شود. شما می توانید وقت صرف کنید و موتور جستجوی خودتان را ایجاد کنید یا یک موتور جستجوی مجانی از اینترنت بارگذاری کنید. بعضی از مزایای بارگذاری از اینترنت شامل سرعت، قیمت و زمان می باشد. ما سعی کردیم موتور جستجوی خودمان را بنویسیم، اما توان رقابت با آنکه از شبکه بارگذاری کردیم نداشت. موتور جستجوی تجاری که ما استفاده کردیم wwwwais 1.5 می باشد. این موتور جستجو را می توانید بدون هزینه بر روی وب بیابید، این موتور جستجو عملگرهای بولی را بکار می گیرد و بطور خودکار پیوندهایی به نتایج جستجو ایجاد می کند.

 

ایمنی و اطمینان – امتیازات و برتریهای فایل

کوششها و وقت بسیار زیادی لازم است تا وب سایت خود را بطور موفقیت آمیزی ایمن کنید، ما فقط چند مطلب کلیدی ایمنی را وقتی از UNIX استفاده می کنید ذکر خواهیم کرد. اول، بزرگترین مشکلی که ما با آن مواجه بودیم سروکار داشتن با اجازه های فایلها بود. سایت ما باید قادر می بود به منظور ذخیره اطلاعاتی که از صفحه وب گردآوری می شود فایلهایی را ایجاد کند. یک سرور وب استاندارد "ID" کاربری تحت عنوان "nobody" را راه اندازی می کند. تمام فایلهایی که با اسکریپت CGI درست شده اند نام "nobody" را بعنوان مالک فایل خواهند داشت. این امر ایجاد یک خطر امنیتی می کند چرا که اجازه های فایل باید جوری تنظیم شود که در تمام دنیا قابل خواندن، قابل نوشتن و قابل اجرا باشد. یک جفت راه حل برای این مشکل وجود دارد. یک راه حل استفاده از فرمان "chown" در اسکریپت های CGI شما می باشد. که متاس؀انه در بعضی سیستم ها امکان استفاده از این فرمان نیست. یک راه حل شدنی و بادوام تر دیگر آن است که یک سرور وب نصب و راه اندازی می شود و فایلهای پیکر بندی دستکاری شوند. بدین طریق، ID کاربر که سرور وب راه اندازی می کند می تواند تنظیم شود. ما تصمیم گرفتیم که سرور خودمان را جوری تنظیم کنیم که با ID کاربر راه اندازی شود.

گزینه دیگر آن سات که مناطق خاصی از وب سایت را امن کرد. هر دوی وب سرورهای NCSA و Apache این کار را انجام می دهند. در یک فایل پیکربندی که "htaccess" نامیده می شود. استفاده کنندگانی که اجازه دارند به مناطق خاصی از وب سایت دسترسی داشته باشند تعریف شده اند. وقتی یک کاربر سایت را مرور می کند و سعی می کند به صفحه وب در یک منطقه امن دسترسی پیدا کند، جعبه کلمه رمز و اجازه دخول به سیستم آشکار می شود. تنها Login و Password صحیح اجازه خواهد داد که استفاده کننده به آن بخش از وب سایت دسترسی یابد. در وب سرور NCSA، این کار با اضافه کردن فایل(.htaccess) به دایرکتوری که می خواهید ایمن شود انجام می گیرد.

 

زبانها

اسکریپتهای CGI

یک CGI Script برای گرفتن اطلاعات از وب، دستکاری کردن آن و نتیجه گیری استفاده می شود. این اسکریپتها در تعداد زیادی از زبانها می توانند نوشته شوند. دو تا از مشهورترین زبانها برای اسکریپتهای CGI، C و PERL هستند. ما بدلایل متعدد استفاده از PERL را برگزیدیم. PERL نحو و ترکیبی دارد که خیلی شبیه به C می باشد و تعدادی عملکردهای دستکاری رشته ای (String Manipulation Functions) دارد که بسیار مناسب هستند. بعلاوه احتیاجی به گردآوری و تالیف (Compilation) ندارد چرا که تفسیری (Interpreted) می باشد و یک زبان اسکریپتینگ خالص (Pure) می باشد. برای غلبه بر مخارج کلی تبدیل داده ها به اسکریپت از یک بروزر وب،     کتابخانه های مجانی قابل استفاده ای وجود دارند.

کتابخانه ای که ما استفاده کردیم (cgi-lib.pl) برای تبدیل اطلاعات به اسکریپت CGI خودمان بدون هیچ هزینه ای بر روی وب قابل استفاده است.

به منظور اینکه یک Script اجرا شود. سرور وب باید بداند که اسکریپت یک اسکریپت CGI می باشد. این کار به دو صورت می تواند انجام شود. اول، شما می توانید به بروزر بگویید تمام فایلهایی که به یک extension خاص ختم می شوند اسکریپتهای CGI هستند. برای مثال می توان به تمام اسکریپتهای CGI، پسوند ".cgi" داد و سرور وب را اینطور تنظیم کرد. وقتی سرور سعی می کند که یک فایل را با آن اکستنشن بارگذاری کند، درمی یابد که آن فایل یک اسکریپت است و بنابراین سعی خواهد کرد که آن را اجرا کند. اگر یک اسکریپت با هر اکستنش دیگری ذخیره شود، سرور وب محتویات آن اسکریپت را فقط بصورت یک متن ساده (plain) اعاده خواهد کرد و نمی تواند آن را اجرا کند. نتیجه استفاده از چنین روشی آن است که اسکریپتها می توانند در هر مکانی ذخیره شوند.

روش دوم به شما چنین آزادی را نخواهد داد. با این روش به سرور وب باید گفته شود کدام دایرکتوریها شامل اسکریپتها هستند. وقتی یک سرور سعی می کند به هر فایلی در آن دایرکتوری دسترسی پیدا کند، آن را یک اسکریپت CGI لحاظ کرده و سعی می کند آن را اجرا کند. هر اسکریپتی که در این دایرکتوری ذخیره نشده باشد بعنوان یک فایل متنی ساده پردازش خواهد شد. یک نام نوعی (Typical) که به این دایرکتوریهای CGI داده می شود، cge-bin می باشد. برای وب سرور NCSA یک cgi-bin می تواند به فایل srm.conf تنظیم شود.

این خط به وب سرور می گوید که اسکریپتهای CGI در دایرکتوری "www/cge-bin" از "user name" قرار دارند. نتیجه این روش آن است که یک مکان ذخیره مرکزی برای اسکریپتهای CGI فراهم آورده می شود. این روش همچنین به مدیران انعطاف پذیری بیشتری می دهد. چرا که به آنها اجازه می دهد تعیین کنند کدامیک از کاربران مجاز به استفاده از اسکریپتهای CGI هستند. اگر یک مدیر نخواهد که یک نفر این اجازه را داشته باشد، به او دایرکتوری cgi-bin نخواهد داد.

 

Java Script

اسکریپت Java توسط Netscape برای استفاده در بروزرهای آن ایجاد شده است تا وب سایتهایی را بیش از آنچه HTML اجازه دارد حمایت کند. Java Script توانایی تعیین بروزر مناسب و بارگذاری صفحه وب مربوط به آن را دارا می باشد. Java Script همچنین می تواند وب سایت را پویاتر کند. ما از Java Script برای اضافه کردن جلوه های بصری به وب سایت، از قبیل high light کردن اطلاعات متنی وقتی که نشانه موس بر روی آن قرار می گیرد، استفاده کردیم.

 

نتیجه

وقتی یک کتابخانه دیجیتالی ایجاد می شود مطالب زیادی باید در نظر گرفته شود. مهمترین این مطالب امنیت و انعطاف پذیری می باشد. اگر سایتی امن نباشد، داده های مهم براحتی می تواند گم شود یا خراب گردد. اگر سایتی منعطف نباشد، ساعتها وقت باید صرف شود تا یک تغییر جزیی ایجاد شود. موضوع مهم دیگر حفظ کیفیت داده ها در کتابخانه دیجیتالی می باشد. اگر یک کتابخانه دیجیتالی تمام واگذاریهای به آن را قبول کند، احتمالا شامل مقدار زیادی اطلاعات غیرمفید خواهد شد. راهی را که ما برای غلبه بر این موضوع بکار گرفتیم، داشتن یک سردبیر برای سایت یا گروهی از مرورکنندگان همتا Peer reviewers که بطور انتقادی اطلاعات عرضه شده جدید را نگاه می کنند.

سرانجام، مهمترین مطلب، تکنولوژی دائماً‌ در حال تغییر است. www هنوز خیلی جوان است و پیشرفتها همچنان ادامه دارند. مهم است که تمام استاندارهای ساخته شده برای وب در نظر گرفته شود. نمونه ای از آن Dubline core می باشد. DC شامل 15 عنصر از فراداده (meta data) می باشد که قصد دارد جستجو در منابع الکترونیکی را تسهیل کند.

فراداده بطور ساده (( داده دربارة داده)) می باشد. این یک روش شناسی و زبانی برای تشریح منابع یادگیری on line می باشد که جستجوی موثر را تسهیل می کند.

15 عنصر DC شامل: عنوان، موضوع، توصیف، منبع، زبان، ارتباط، پوشش، خالق اثر، ناشر، همکار، حقوق، تاریخ، نوع، فرمت و معرف می باشد.

((فرا برچسب ها)) (meta tags) کدهای HTML هستند که در بخش بالایی یک سند HTML قرار می گیرند.

 

علامت "DC" مشخص می کند که این ((فرا برچسب ها)) قسمتی از عناصر هسته دوبلین Dubline care می باشند. اولین برچسب ها خالق سند را نشان می دهد که در این مورد "John Doe" می باشد. برچسب دوم موضوع سند می باشد که در مورد مثال ما ((کتابخانه های دیجیتالی)) است. تمام عناصر هسته دوبلین از الگوی مشابهی پیروی می کنند. برای مثال اگر یک برچسب عنوان سند را نشان دهد، نام برچسب "Dc.title" خواهد بود. عنوان سند در فیلد محتویات برچسبی که ایجاد شده است قرار خواهد گرفت.

یک کتابخانه دیجیتالی از طریق روزآمد نگاهداشتن آن با آخرین تکنولوژی و استانداردها برای هزاران نفر از کاربران آن مفید واقع خواهد شد.  

ایجاد یک کتابخانه دیجیتال  Somlib(یک  راهنمای قدم به قدم )

این راهنمای قدم به قدم چگونگی ایجاد یک کتابخانه دیجیتالی somlib را بر اساس مجموعه متن های مشخص این مجموعه link هایی را جهت ارتباط با واحدهای مختلف مورد نیاز مانند توضیح درباره اینکه آنها چگونه یکی پس از دیگری ترکیب می شوند، را فراهم می آورد.

مجموعة استفاده شده در این نمونه (demo) تنها شامل 50 سند است که واقعاً کوچک است. یعنی آنقدر کوچک است که معلوم نیست نشاندهندة همه جنبه های سیستم باشد. هنوز هم این تنها راه سریع و مستقیم برای نمایش آسان است و زمانهای پردازش در آن در حد ثانیه است تا دقیقه این قسمت نه تنها چگونگی استفاده از برنامه های مختلف را شرح می دهد که اساساً‌ از دو برنامه استفاده می کند و احتمالاً‌یک یا دو نسخه در بین دارند، بلکه منطق چگونگی مرتب شدن پارامترها و چگونگی آنالیز نتایج حد واسط و چگونگی ارزیابی بازده هر مرحلة پردازش را نیز ارائه می دهد.

مراحل مختلف بدین شرح اند:

پیش پردازش: تمیز کردن متن ها مانند نواری کردن Stripping  علائم HTML، یعنی حذف پیشوند و پسوندها، همچنین تقسیم کردن متن به قسمت های مختلف در مورد فایل های بزرگ

تجزیه (Parsing): ایجاد یک ناقل نشاندهنده (نماینده) متن ها که بتواند برای آموزش نقشه خودسازمان یافته استفاده شود.

آموزش: مرحلة آموزش شاخه هایی از مقالات را بر اساس جدید بودن (by topic) فراهم می کند. هم آموزش SOM استاندارد و هم آموزش SOM سلسله مراتبی (GHSOM) شرح داده شده اند. این همچنین شامل استخراج نشانه ها (Labels) SOM های سلسله وار شرح دهندة شاخه های مختلف می شود.  

راهنمای قدم به قدم – ایجاد یک کتابخانه دیجیتالی SOMLib

پیش پردازش

     به منظور فراهم کردن یک مجموعه جدید و با کیفیت بالا از مدارک نوشتاری در کتابخانه بعضی مراحل پیش پردازش ممکن است برای بالا بردن کیفیت خود data انجام می شود. بعضی از این مراحل مانند حذف دستورات formatting (نمایی – شکلی) کاملاً غیروابسته به زبان هستند در صورتیکه سایر موارد مانند Stemming (اگر لازم به استفاده باشند جزء مراحل مورد نیاز نیست) به ابزارهای اختصاصی زبان نیازمندند.

اگر مدارک شما به شکل معمول در ASCII از قبل موجود باشد میتوانید این قسمت را نادیده گرفته و مستقیماً به مرحلة پردازش Parsing بروید.

برای مراحل زیرین فرض می شود که همه مدارک در فرمت ASCII-File قابل دسترسی اند مانند متن ساده یا HTML آنهم در یک دایرکتوری تحت نام experiments/files

 

مرحله (قدم) اول:

یک دایرکتوری تحت نام experiments/files بسازید، ترجیحاً در شاخة زیر دایرکتوری www و همه فایل های موجود در کتابخانه SOMLib را بداخل آن تحت فرمت ASCII یعنی فرمت متن ساده یا HTML کپی نمایید.

به عنوان راه دوم (و ترجیحاً این راه) می توانید یک Link مناسب بر دایرکتوری مربوط که فایل ها در آن است بدهید.

براساس تجربیات ما مجموعه ای از مقالات علمی خلاصه شده (abstract) را استفاده می کنیم که در این جا قابل download  است.

برای استخراج مقاله از آنها باید آنها را unzip و untar نمایید و بعداً می توانید آرشیو اصلی tar.gz را حذف (delete) نمائید.

حال مجموعه ای از 51 فایل HTML در دایرکتوری مورد نظر داریم، شامل خلاصه مقالات چاپ شده در WIRN 1995

Expenineut/ Riles/wirn98.HTML

 

(رفع) برداشت اطلاعات فرمت شده

     برای اینکه اطلاعات بر اساس محتوی و ترجیحاً‌ markuptags، کلمات کلیدی فرمت شده به شکل SOM درآید نیاز به تغییر فرمت اطلاعات است. برای فایل های HTML ما نیاز به برخی از برنامه هایی داریم که فایل ها را از حالت HTML خارج کند. این کار نیاز به مبدل های html2txt قابل دسترس دارد. ما برای اینکار از مبدل های html2txt استفاده می کنیم. می توانید این مبدل را در این سایت Download  کنید و آنرا در دایرکتوری experiments خودتان به نام programs قرار دهید.

سپس از دایرکتوری، فایل های دارای فایل های HTML خود را به html2txt بخوانید و هر کدام از فایل را برای ساختن یک ASCII استفاده می کنیم.

برای برخی از فایل های HTML شما ممکن است یک پروسه تکراری را برای از بین رفتن HTMLTags، ذخیره کردن فایل های حد وسط در دایرکتوری Temp انجام دهید. قبل از دستور نهایی بررسی یک ASCII text کامل عملیات زیر را انجام دهید.

 

تجزیه مدارک در چند بخش

مدارک و Document های طولانی در بخشهای کوچکتر متعدد تجزیه می شوند و همه بخش ها در سرفصل های همانند نمایش داده می شوند. برای اینکار باید از دستور CSplit استفاده کنید.

 

منقسم کردن Stemming

پیشوند ها و پسوندها ممکن است در هر شاخه تغییر کند که آن تغییر ارائه معنی را بهتر کند. برای رسیدن به این هدف از برنامه stemming استفاده می شود.

این برنامه خیلی وابسته به زبان است. در زبان انگلیسی، خوب دانستن و خوب ساختن Porter's Stemmor با هدف ارائه معنای بهتر انجام می شود.

توجه کنید که وسایل برنامه Stemming تا حد زیادی به ابزار اجرای بعد از آن وابسته است. اگر شما برنامه Stemmer مناسب برای زبان مربوط به استنادهای خود ندارید، تجربه نشان داده است که شما نباید از برنامه Stemming استفاده کنید و می توانید بدون تکنیک های Stemming اقدام کنید.

در آخر شما باید یک دایرکتوری حاوی فایل های ascii خالص داشته باشید تا شما بتوانید سیستم SOMLib کتابخانه دیجیتال را پیاده کنید. 

- تجزیه

     این پروسه موارد تصویر را که در منزل توصیف شده است تهیه می کند برای درک این مسئله به Section on Text Represatation  در SOMLib Project Hompage دقت کنید برای اینکار از برنامهJava استفاده می کنند که می توانید این برنامه را در experiments های خود Download کنید. دایرکتوری Programs در زیر مجموعه و برای مدل های مختلف از SOMLib parser script  استفاده کنید که لیست از پارامترهای کاربردی آن در زیر آمده است.

 

آموزش

    به دنبال پروسه ساختن vector ما می توانیم نقشه های خود سازمان یافته را آموزش دهیم. به همین منظور ما می توانیم از برنامه GHSOM استفاده کنیم (Hierar chical self organizing Map) که قابلیت تولید برنامه های زیر را دارد.

Conventional SOMS

Growing SOMS

Growing hierarchical SOMS

می توانید برنامه GHSOM را از این سایت نصب کنید و آنرا در دایرکتوری Programs  قرار دهید.

این برنامه می تواند برای ایجاد سه نوع SOMS مناسب و مختلف استفاده شود به نام های

SOM ثابت و محلی

Growing SOM که ردیف ها و ستون ها به SOM اضافه می شود تا به یک اندازه معین رسیده باشد.

Growing hierarchical SOM

مثالهایی از هر سه نوع برنامه و نقشه در جزوه زبان اصلی آمده است.

 

4- Lib viewer Representation

ناظر نمایش کتابخانه یک نمایش گرافیکی از متن شما را به عنوان یک کتابخانه کتب در قفسه ها تهیه می کند. این برنامه یک دید گرافیکی نسبت به اسناد و موقعیت آنها در کتابخانه دارد.

برای مثال این برنامه نمایشی یک تعامل کاربران را با مجموعه اسناد به شکل گرافیکی به نمایش می کشاند.  

5- Download

یک سری برنامه هایی که هم Script  و هم برنامه های java را در بردارند و یک سری فایل های جاوای گردآوری شده و با طراحی x86 جمع آوری می کند.

برای مثال:

Demo – Collection: یک مجموعه از 51 خلاصه علمی کوتاه از دپارتمان تکنولوژی نرم افزاری

Html2txt: یک برنامه مبدل متن html به متن ASCII که از Stdin می خواند و از Stdout  می نویسد.

Porterstem: ابزار گوناگون ساقه های الگوریتم پورتر قابل دسترسی است.

SOMLib Parser Script

SOMLib Java Packing  

GhSOM که قادر به تهیه SOM های قراردادی و رشد یافته و hierarchical است.

یک مجموعه از برنامه های Java که می تواند در ایجاد سیستم های کتابخانه های SOMLib استفاده شود که شامل:

1- Feature Extraction

2- Feature Space pruning  

3- Feature vector creation

4- Feature vector normalization

5- SOM training

6- SOM Labeling

7- Lib viewer

نکته: همانطوریکه آموزش SOM به شکل رایانه ای لازم است شما باید از یک ابزارهای غیر Java برای متن های بزرگ استفاده کنید.  

تاسیس یک مرکز کتابخانه دیجیتالی

این مقاله بر اساس موارد زیر تنظیم گردید ه است  :

تجربه های نویسنده که در چهار مرکز کتابخانه دیجیتالی و آموزشی پیشرفته انگلستان کار کرده است

  مردم مختلفی که در پروژه های کتابخانه الکترونیکی یا دیجیتالی مشغول هستند و سرویسهای ده ساله گذشته را ارائه می کردند وبه سوالات پست الکترونیکی شده در رابطه با موضوعات مختلف مراکز کتابخانه های دیجیتالی پاسخ میدهند.

از موارد مطالعاتی که بر روی مراکز کتابخانه های دیجیتال انجام شده است.

قبل از تاسیس یک مرکز کتابخانه ای دیجیتال , شما اساسآ نیاز به یک برنامه ریزی تصمیم و تصور و سرمایه

دارید . این مسئله برای بانیان کار و سرمایه گذاران و مسئولین جذب نیرو مفید است.

برنامه ریزی از مرکز کتایخانه کتابخانه دیجیتالی حول حوشی چند مسئله می چرخد:

برخی از موضوعات اصلی برای مثال یک مرکز ارائه میدهد یک تعداد سرویسهای شامل مجلات الکترونیکی, منابع دسترسی و مرجع و آموزش اینترنت

برخی از انواع سرویس های کتابخانه دیجیتال مانند یک مرکز که بتواند به شکل تخصصی سرویس دهی, تحقیق و در موضوعات گوناگون ایجاد ، نگهداری و دسترسی و هزینه  مشاوره انجام دهد

منطقه جغرافیایی، یک مرکز بایستی جهت فعالیت های تحقیقاتی در منطقه خاصی از کشور قرار گیرد .

یک منبع مالی خاص

برخی از کاربران خاص مانند معلمان ، دبیران ،کتابداران, دانش آموزان یا انواع دیگر اقشار کاربران

 این برنامه ریزی نتایج یک پروژه را تعیین می کند علاوه بر آن مهارت و تجارت کارکنان که در مرکز کار خواهند کرد می تواند عامل مهمی در برنامه ریزی باشد.

هزینه مرکز

مرکز شما با داشتن تعدادی پروژه درگیر کار پر هزینه ای شده است و مقدار زیاد هزینه پرسنل بایستی متحمل شود.

تمرکز بر روی برنامه ریزی یا هزینه

2 تا از هزینه های خیلی زیاد یک مرکز کتابخانه دیجیتال موارد ذیل می باشد:

1- منابع ارزیابی دقیق مهارت و وسایل سرمایه گذاری لازم که در ردیف منابع مالی مشاوره انجام دهد

2- پیشنهاد های مفید و جمع آوری آنها به عبارت در آوردن کتابخانه های دیجیتال

مرکز پرسنل

یک مرکز DLC به یک سری پرسنل نیاز دارد که شامل موارد ذیل است:

یک مدیر که در رآس امور و یک رئیس بی نفوذ در مرکز باشد.

مدیر پروژه و هماهنگ کننده پرسنل

پرسنل فنی جهت نگهداری سرویس ها و سیستم و PC  و حفظ شبکه

پرسنل پذیرش

پرسنل مالی

پرسنل مرکز توسعه مانند افرادی که در تولید وب سایت مرکز فعالیت می کنند یا در امور نشریات و ........

پرسنل آشنا به امور کپی رایت و مقالات IPR

پرسنل مجرب در بالا بردن در آمد و ارائه پیشنهادات

و البته پرسنلی که در پروژه و سرویس ها فعالیت کنند.

آن مسئله مهم است که نباید پرسنل اداره را تقلیل داد.

تجزیه و تحلیل نقش افراد پرسنل و اعضاء مرکز کتابخانه نشان داده است که برای هر پرسنل غیر اداری بین 5/3 تا 5/5 پرسنل اداری مورد نیاز است , وظایف­مالی­ و پذیرش پروژه در حد کارهای دیگر پروژه مورد اهمیت است.
تنظیم مهارت کارمندان کتابخانه دیجیتال

در اگوست سال 2001 نویسنده این مقاله از یکسری افراد درگیر با  کتابخانه های دیجیتال در رابطه با مشخصات یک پرسنل خوب مرکز کتابخانه دیجیتال مشاوره کرد و موارد زیر ارائه شد:

یک هدایت کننده تیم که هم در سطح مرکز و هم در سطح پروژه کار کند

کارمندان با حداقل نظارت و انفصال کار کنند

یک گرداننده شبکه

استفاده از مهارتهای آنان در کمک به پروژه آنها در مرکز

ارتقاء مرکز به عنوان بخشی از پروژه آنان

عدم مخالفت جهت مسافرت ویا کار شبانه

ارتباط دهنده خوب

انگلیسی خوب صحبت کند و خوب بنویسد

آنطور که انتظار می رود کار و تولید کند

فرصت های مناسب راجهت پیشرفت مرکز دریابد

خالصا تولید کننده باشد یا به عنوان یک کارمند بیشتر وقت خود را در مورد کار بگذارند

این مهم  است که به  نکات توجه شود و به ارتباط در مرکز و اطراف آن دقت شود

تعیین درست پرسنل

برخی از مردم تکنیکهایی را پیشنهاد می کنندکه می تواند برای تعیین پرسنل صحیح با دقت بیشتر استفاده شود اینها شامل موارد زیر است:

گذاشتن وقت بیشتر برای درجات مصاحبه

مصاحبه و مشاوره گروهی علاوه بر مصاحبه در محور شخصی

پرسش های مستقیم و سوالات کامل مثل اینکه در طی 5 سال گذشته شما کجا بودید و اگر شخصی کار کرده است در یک پروژه تحقیقاتی آن وقت می توانید بپرسید که چه منابع و چه پیشنهاداتی داشته است.

دادن پیشنهاد و برخی فرصتها برای اثبات علم و دانش که در گذشته اندوخته است

تحقیق از افرادی که اورا یا کار اورا می شناسند

ارتباط با موسسات همکار

از آنجائیکه بیشتر یا همه هزینه های پروژه و سرویس های یک کتابخانه دیجیتالی از بیرون موسسات میزبان می آید ارتباط با یک انستیتو اغلب یک بخش کتابخانه است. اگر چند کتابخانه برای بدست آوردن وسیع منفعت هدایت و مدیریت می شود اما به سرویس ها و تجهیزات وسیع مانند سیستم حمایت مالی , حمایت شبکه , الکترونیک , تخلیه , ارتباطات بین کتابخانه ای نیز بایستی اعتماد و توجه کرد

ارتباطات خوب بین مرکز کتابخانه دیجیتالی و واحد های مختلف بسیار اساسی است و پیشنهاد می شودکه پرسنل در این ارتباط بکوشند و به پرسنل کلیدی در واحدهای حمایتی زیر توجه داشته باشند:

دارایی برای هر چیزی مانند ساختمان , سازمان و یا وام

امور مالی برای دریافت به موقع اطلاعات جزئی از وضعیت مالی پروژه و سرویس ما و پاسخ به درخواست های مالی

ارتباط خارجی مانند انتشارات دانشگاهها

پرینت و رپروگرافیک برای تولید مواد PR

سرویس های کامپیوتری برای مسائل شبکه در سرویسهای کتابخانه

دیجیتالی شما

تدارکات برای جلسات , کارگاهها و سمینارها

اتاق کتب جهت فضا و تسهیلات برای کارگاهها و سمینارها

مرکز مدیریت مرکز

حراست مخصوصا زمانی مفید است که شما دارای سخت افزارها و Server های گران قیمت باشید

مرکز پرسنلی

کتابخانه برای نیازهای کتب و مقالات به عنوان یک مرکز پرسنل جدید که می خواهند با چیزهای دیجیتال آشنا شوند

فرصت های شغلی برای قراردادن فرصت ها و شرکای تجاری

حمایت های تحقیقاتی برای اهداف و موافقت های سرویس پروژه

فرج . . .


الَلهُمَ کُن لِوَلیِکَ الحُجَةِ بنِ الحَسَنِ ، صَلَواتُکَ عَلیهِ وَ عَلی آبائِهِ فی هذِه الساَعةِِ وَ فی کُل ساعةٍ وَلِیّاً وَحافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَلیلاً وَ عَینًا حَتی تُسکِنَهُ اَرضَکَ طَوعًا وَتُمَتِعَّهُ فیها طَویل

الزامات سال تولید ملی

سال ۱۳۹۱ از جهتی متفاوت با نام گذاری سال های گذشته است، به این معنا که نام گذاری های سالهای گذشته کلان بود و چندان قابل ارزیابی کمی در پایان سال نبود، رهبر انقلاب بعد از آنکه اهداف سال های گذشته را در فضای فرهنگ اقتصاد تعیین کردند، یعنی ترویج نگاه جهادگونه به فعالیت های اقتصادی، سال جدید را با تعیین اهداف جزیی تر، به شکلی وارد فاز اهداف عملیاتی شدند. سال حمایت از تولید ملی، نیروری کار و سرمایه گذار ، با تعیین سه وظیفه برای دولت(به معنای مجموع سه قوه)، دست اندرکاران تولید و مردم.

سه حلقه ای که نحوه تعامل آنها بر روی هم تاثیر مستقیم دارد و نتیجه نهایی اش وابسته است به این تعامل. یعنی هر چقدر هم که مردم را تشویق به خرید کالای داخلی کنیم، ولی کیفیت تولید کالای داخلی پایین باشد، عملا رغبتی از سمت مردم به کالای تولید داخلی نخواهد بود. اگر هم تولید کننده ی ما هم همتی کند برای تولید کالای با کیفیت ولی اگر دولت و سیستم بانکی کشور، خدمات پولی و مالی ندهد و یا قوانین اقتصادی فضای کسب و کار را سخت کند و یا مردم نسبت به کالای داخلی بی رغبت باشند باز هم نتیجه منفی خواهد بود. بر همین منوال فقط وجود یک دولت فعال نمی تواند نتیجه بخش باشد. باید تمامی ارتباطات این سه حلقه با هم اصلاح شده و در راستای افزایش تولید ملی بهبود پیدا کند.

تولید حتی اگر گران هم در بیاید ولی با خود اشتغال داخلی را به همراه دارد، اشتغال در بعد ایجابی یعنی افزایش رفاه فردی و اجتماعی و در بعد سلبی یعنی کاهش تمام آسیب های اخلاقی و امنیتی که از قِبَل آن به وجود می آید.
آنچه در ادامه می آید گوشه ای از وظایف این سه حلقه است که البته کامل نیست نیاز به کارهای پژوهشی و تحقیقاتی دارد ولی برای آنکه مسیر حرکتمان روشن شود مرورش خالی از لطف نیست:
دولت:
ثبات در تصمیم گیری ها و قوانین یکی از اصلی ترین مولفه های بهبود فضای کسب و کار است. اگر سرمایه گذار و تولید کننده نتوانند نتیجه ی سرمایه گذاری خود را پیش بینی کند هیچ گاه در این مسیر قدم نمی گذارد. بعد از ثبات قوانین و شرایط محیطی که باعث افزایش ریسک سرمایه گذاری می شود ، قوانین ترغیبی و کاهش بروکراسی اداری و تامین سهل سرمایه برای تولید کننده از طریق سیستم بانکی از دیگر مولفه هایی است که می تواند تولید را ترغیب و تقویت کند. متاسفانه در شش ماه پایانی سال ۹۰ که قرار بود سال جهاد اقتصادی باشد، بیشتر از آنکه تولید کنندگان رغبتی برای تولید داشته باشند، به حسرت به دلال هایی می نگریستند که بدون هیچ مشقتی که تولید کننده ها با آن سر و کار دارند اعم از اداره مالیات و بیمه و حقوق نیروی کار و ... به درآمدهای نجومی رسیدند آن هم از طریق دلالی سکه ، طلا و دلار .

نکته ی دیگر در مورد نقش دولت آن است که بحث واردات باید به صورت جدی ساماندهی شود، این به معنای بسته شدن کامل مرزها نیست بلکه باید تعرفه ها و نرخ ارز به شکلی ساماندهی شود که تولید کننده ی داخلی بتواند در رقابتی منطقی با کالای بیگانه، کیفیت خود را افزایش دهد و البته نباید فراموش کرد که اگر بعد نظارتی دولت قوی باشد می توان از طریق وضع قوانین کیفیتی هم به این مهم دست پیدا کرد و به شکلی سخت گیرانه تر جلوی ورود کالای خارجی را گرفت.

مجموع قوانین تجاری و مالیاتی باید به شکلی باشد که مردم را به سمت کار تولیدی تشویق کند و کار های دلالی و واردات کالاهای مصرفی سخت ترین و پرهزینه ترین فعالیت ها شود.

نکته ی دیگر در راستای سیاست های اصل ۴۴ است، اینکه دولت به جای آنکه رقیب بخش خصوصی در تولید باشد باید یار و مددکار باشد. سود و زیان واقعی شرکت های تولیدی زمانی مشخص می شود که این عرصه کاملا در دست بخش خصوصی باشد، آنگاه که یک شرکت خصوصی رقبای خود را در شرایط برابر ارزیابی می کند امید به فعالیت و رقابت دارد نه آن زمان که رقیب خود را شرکتی دولتی ببیند !

تولید کننده و سرمایه گذار با افزایش تحریم های خارجی گرچه تهدیدات افزایش پیدا کرده است ولی به نوعی بهترین فرصت برای تولید کنندگان و سرمایه گذاران داخلی است که با بررسی کالاهایی که تا به امروز به سمت تولید آن در داخل نرفته بودیم، روند خودکفایی را در عرصه صنعت به صورت جدی تر پیگیری کنیم.

گرچه تولید به شدت تحت تاثیر تصمیمات دولت است ولی مهمترین نکته در مورد تولید کنندگان این است که عشق به کشور و سربلندی آن می تواند گره گشای بسیاری از مشکلات باشد. چرا باید بعضی از صنعت گران و تولید کنندگان ما با طمع در سود بیشتر خود به جای تولید کالا تبدیل به وارد کننده شده اند؟ وجود تعهد در تولید کننده و سرمایه گذار ما باعث می شود که در سخت ترین شرایط نگاهش به عرصه اقتصاد ملی، نگاهی ارزشی و جهادگرانه باشد، نگاهی که در میان دانشمندان هسته ای کشور به درستی جواب داده است و شاهد پیشرفت های هسته ای در سال های گذشته بوده ایم.

مردم
آنچه بر عهده مردم است بیشتر فرهنگ سازی و نهادینه کردن آن است. امری که هم بر دوش دولت و سازمان و نهاد مختلف فرهنگی است و مهم تر از آن بر عهده سازمان های مردم نهاد، حوزه های علمیه و دانشگاه هاست.

اول آنکه باید تولید ثروت حلال به عنوان یک ارزش در جامعه نهادینه شود و درکنار آن تولید ثروت های کاذب از طریق دلالی به امری مذوم در میان آحاد جامعه مبدل شود. دوم آنکه باید مصرف کالای داخلی تبدیل به ارزش شود. یعنی فرزندمان ما باید به پوشیدن لباسی با پارچه وطنی و دوخت ایضا وطنی افتخار کنند. این امری است که تلاش جمعی مردم را می طلبد. دانش آموزی که امروز به لباس وطنی خود افتخار می کند فردا همه ی تلاشش را در دانشگاه انجام می دهد که سوار هواپیمایی شود که وطنی باشد و بر ماشینی سوار شود که چنین باشد.

این مورد امری است که نیاز به تصمیم دولت ندارد. باید انقلابی فرهنگی در میان مردم و توسط مردم و نخبگان دینی و فرهنگی به وجود آید برای ارزش بخشیدن به کالای ایرانی. مصرف کالای وطنی امری است که مدعیان ناسیونالیتی و وطن پرستی و ملی گرایی اگر خالص باشند هم قبول دارند چه رسد به ایرانیان مسلمانی که فرهنگ و دین اشان نیز چنین می خواهد.

شکی در اینکه ما می توانیم نیست فقط اراده ای می خواهد آهنین که کشوری بسازیم چون سرو سربلند و چون کوه مستحکم تا دشمنان بدانند این سرو سربلند در برابر تبرها، کمر خم نخواهد کرد.

مسئولین بدانند!

شهید قباد شمس الدینی:

مسئولین بدانند، اگر عهد خود با شهدا را فسخ کنند، یا حقی به نام شهدا از مظلومی پایمال شود، آن ها را نمی بخشیم.این حکومت خون نمی دهد تا شکم ها از مال دنیا پر شود، خون می دهد تا اسلام ناب محّمدی برقرار باشد و عدالت و برابری حاکم شود.


ساختارها و قالب های موثر یا شنونده پسند 2

ادامه مطلب ساختارها و قالب های موثر یا شنونده پسند.

تنظیم کننده : کیوان الوندی



لطفا به ادامه مطلب توجه فرمایید


ادامه مطلب ...